ΣΟΥΛΙΟΥ 122

 

Αγ. Δημήτριος

 

                   

 

 

...γνωστό και ώς Belly dance...

 

Το Oriental είναι ο αντιπροσωπευτικότερος χορός της Ανατολής. Χορός μυστηριακός και σαγηνευτικός, οι ρίζες του οποίου ανιχνεύονται πολλούς αιώνες πίσω. Σύμφωνα με τις παραδόσεις, το Oriental προέρχεται είτε από τις τελετουργίες γονιμότητας της κεντρικής Αφρικής, είτε από τις τελετές προς τιμήν των Θεών της γονιμότητας της μέσης Ανατολής (όπως η Αστάρτη), ενώ κατά άλλους το χρησιμοποιούσαν στην αρχαία Αίγυπτο ως μέθοδος για τη μείωση των πόνων της γέννας (ευτοκία).

 

Στην Αμερική, το Belly dance έγινε δημοφιλές τον 19ο αιώνα από χορεύτριες της Ανατολής που χόρευαν σε διάφορες γιορτές. Οι Αμερικάνοι κινηματογραφικοί παραγωγοί εκμεταλλευόμενοι τον ενθουσιασμό του κόσμου άρχισαν να παρουσιάζουν στις ταινίες τους χορεύτριες Oriental προσθέτοντας εντυπωσιακές στολές που έκαναν το Belly dance ακόμα πιο δημοφιλές.

 

Παρότι το Oriental θεωρείται ως ένας αρκετά ελεύθερος χορός, στην πραγματικότητα διέπεται από αυστηρούς κανόνες και γι αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Το Oriental είναι ένας χορός "ζωντανός" που εξελίσσεται συνεχώς, μέσα και έξω από τα σύνορα των χωρών της Εγγύς και Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής. Στη σημερινή του μορφή είναι διαδεδομένος στις Αραβικές χώρες, στην Ελλάδα, στην Τουρκία, στα Βαλκάνια, στις χώρες του Περσικού Κόλπου αλλά και σε ορισμένες περιοχές της Ινδίας.

 

Υπάρχουν πολλά είδη Oriental, αναλόγως της χώρας προέλευσης, όπως:

 

Αίγυπτος

Στην Αίγυπτο συναντάμε την μεγαλύτερη ποικιλία παραλλαγών, από τα παραδοσιακά είδη έως τη σύγχρονη μορφή του χορού της κοιλιάς.

 

- Raqs Sharqi: Μεταφράζεται ως "χορός της Ανατολής". Είναι προ-ισλαμικός και αποτελεί παράδοση που εξελίσσεται μέσα στους αιώνες. Φημολογείται ότι ξεκίνησε από την λατρεία της Θεάς Ίσιδας. Στην σημερινή του μορφή ωστόσο εξελίχθηκε κυρίως στα μεγάλα νυχτερινά κέντρα του Καΐρου από τη δεκαετία του τριάντα και μετά. Βασικό χαρακτηριστικό είναι ο αυτοσχεδιασμός, ενώ είναι συχνές και οι "κόντρες" της χορεύτριας με τον μουσικό που παίζει τουμπερλέκι. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα του Raqs Sharqi είναι η απόλυτη αρμονία της κίνησης της χορεύτριας με την μουσική.

 

- Sha'abiyya: Ο παραδοσιακός χορός των Φελάχων. Διαφορετικές κοινότητες χρησιμοποιούν διαφορετικά βήματα, αλλά υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα στυλ όπως το Saaidi από την Άνω Αίγυπτο. Το στυλ του χορού είναι χαλαρό με πολλά "τρέμουλα" γνωστά ως shimmies.

 

- Ghawazee: Είναι πιο δυναμικό με γρήγορες στροφές και πιο αρσενικό ύφος. Η μουσική Saiidi επίσης χορεύεται και από άντρες με ραβδιά (το παρεξηγήσιμο για τα δυτικά πρότυπα λίκνισμα των γοφών και της κοιλιάς, συναντάται σε πολλές άλλες αρχέγονες μορφές χορού).

 

- Baladi ή Beledi: Ένα αστικοποιημένο στυλ χορού που αναπτύχθηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα στο Κάιρο από τους εγχώριους μετανάστες και περιλαμβάνει περισσότερες κινήσεις, εντυπωσιακότερα κουστούμια και ποικιλία στα βήματα. Η μουσική έγινε πιο εκλεπτυσμένη και προστέθηκαν νέα όργανα όπως το ακορντεόν.

 

Αλγερία

Συναντάμε κινήσεις που περιλαμβάνονται και στους Αιγυπτιακούς χορούς όπως shimmies, κύκλους γοφών και πτώσεις γοφών, υπάρχει όμως και η επιρροή από τους Ανδαλουσιάνους χορούς (Flamenco) κυρίως στις κινήσεις των χεριών.

 

Ελλάδα

Το γνωστό τσιφτετέλι θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι έχει τις ρίζες του στο χορό της κοιλιάς. Παραδοσιακά, χορεύεται από τη γυναίκα επάνω στο τραπέζι, ώστε να μη μπορεί να κάνει βηματισμούς, αλλά μόνο να σείει το στήθος, τη μέση και τους γοφούς της, ενώ η παρέα συνοδεύει το χορό με ρυθμικά παλαμάκια.

 

Ιράν (Περσία)

Ο χορός είναι πιο λυρικός και αισθησιακός. Τα μάτια είναι πολύ σημαντικά. Οι γοφοί χρησιμοποιούνται λιγότερο από ότι τα χέρια και ο κορμός, ενώ οι στροφές καθώς και ο χορός στο πάτωμα χρησιμοποιούνται συχνά.

 

Λίβανος

Η χάρη και η θηλυκότητα σε όλο της το μεγαλείο! Η μελωδία ανταμώνει την κίνηση και το θέαμα είναι εξαιρετικά αρμονικό. Παραδοσιακοί ρυθμοί όπως το Debke δίνουν τη διαφορετικότητα. Το Λιβανέζικο στυλ μοιάζει με το Αιγυπτιακό, αλλά οι χορεύτριες κινούνται περισσότερο μέσα στο χώρο.

 

Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Περσικός Κόλπος

Το Khaleegi είναι είδος χορού από τον ευρύτερο χώρο του Περσικού Κόλπου. Μικρά βήματα και μικρές κινήσεις των χεριών στο πλάι και μπροστά στο στήθος, αλλά βασικά η κίνηση των μαλλιών είναι αυτή που δημιουργεί τη χαρακτηριστική εικόνα. Το παραδοσιακό κοστούμι είναι μια μακριά χρυσοποίκιλτη "ρόμπα". Οι γυναίκες φοράνε φερετζέ με ύφασμα μπροστά στο πρόσωπο.

 

Μαρόκο

Φολκορικό είδος χορού με κινήσεις που κυρίως αναπαριστούν καθημερινές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα το τίναγμα των χαλιών. Πολλά βήματα των Αιγυπτιακών χορών χρησιμοποιούνται από τους Μαροκινούς. Το Schikhatt αρχικά χορευόταν σαν χορός πριν τον γάμο. Η Guedra είναι πνευματικός χορός που εκτελείται από γυναίκα καθισμένη στα γόνατά της η οποία, με συγκεκριμένες κινήσεις των χεριών, δίνει ευχές.

 

Τυνησία

Περιλαμβάνει κινήσεις που δεν συναντούνται συχνά σε άλλες χώρες. Οι χορεύτριες μιμούνται κινήσεις της καθημερινότητας, φυτεύοντας, μαγειρεύοντας κλπ. Οι στροφές των γοφών μπροστά και πίσω είναι συχνές. Ο ρυθμός είναι πιο δύσκολος σε σύγκριση με τους Αιγυπτιακούς ή Τούρκικους ρυθμούς.

 

Τουρκία

Η Τουρκική μορφή του χορού της κοιλιάς (Oryantal Tansi) χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη κίνηση μέσα στον χώρο και εντυπωσιακές φιγούρες, χωρίς όμως ιδιαίτερο χαμήλωμα στο πάτωμα. Συναντάμε από πολύ αργές κινήσεις και ρυθμούς, έως πολύ γρήγορους στροβιλισμούς. Σε γενικές γραμμές ο Τούρκικος χορός της κοιλιάς περιέχει λιγότερες κινήσεις από τον Αιγυπτιακό και η μουσική που τον συνοδεύει είναι πιο απλή στη δομή από την αραβική μουσική του αντίστοιχου Αιγυπτιακού στυλ.

 

 

 

Τελειώνοντας αυτή τη σύντομη αναδρομή στην ιστορία και την προέλευση του Oriental, ένα είναι σίγουρο:

 

Το Oriental θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η προσπάθεια της γυναίκας να αναδείξει τη θηλυκότητα της, το σώμα της και το χαρακτήρα της. Είναι ένας γοητευτικός χορός με σαγηνευτική ομορφιά και ταυτόχρονα με μία σεμνή πρόκληση. Οι κυκλικές κινήσεις του ταιριάζουν στο γυναικείο σώμα που από τη φύση του είναι πιο εύκαμπτο. Και ας μην ξεχνάμε ότι το Oriental είναι ένας χορός που απευθύνεται στα "καθημερινά" γυναικεία σώματα (ακόμα και σε αυτά που έχουν κάποια παραπανίσια κιλά!).

 

 

  [Home] [Up]

[Home] [Up]
Copyright 2017 Arte Latina Dance Studio